Monumentul Cepei

Monumentul Cepei

            Legendele locale spun că ceapa se cultivă la Pericei de 700-800 de ani și că ea era nelipsită și foarte apreciată, în trecut, la mesele împărătești de la Viena.

            Dacă a ajuns sau nu în capitala Imperiului austro-ungar, e mai greu de probat astăzi. Un lucru este însă sigur. Ea a ajuns în Parlamentul European. În octombrie 2011, la invitația europarlamentarului Iuliu Winkler, comuna Pericei a fost prezentă la Bruxelles cu expoziția multimedia „Pericei, Transilvania — Agricultură de Cartea Recordurilor”, care s-a bucurat de patronajul comisarului pentru Agricultură din vremea respectivă, Dacian Cioloș, cel care, coincidență sau nu, a copilărit la Pericei.

     

         Ceapa din Pericei a intrat în 2007 și în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii din Pericei au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri.

            Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălțime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă și rășini sintetice și acoperit cu tablă de cupru bătută. Soclul pe care este așezat bulbul măsoară doi metri înălțime și este realizat din beton placat cu travertin.

      Monumentul a adus un al doilea record mondial în comună, pentru „cel mai mare monument dedicat cepei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *