A fost odată… Festivalul Cepei 2016

A fost odată… Festivalul Cepei 2016

Dacă va ajunge sau nu Periceiul, pentru a treia oară, în Cartea Recordurilor, se va ști abia peste ceva vreme, după parcurgerea pașilor necesari unei asemenea tentative. Cert este însă un lucru: oamenii de aici chiar știu cum să facă să se vorbească despre ei și despre ceapa pe care o cultivă. Și nu oricum, doar cuvinte de laudă!

S-au întâmplat în perioada festivalului:

Școala Gimnazială Nr 1 din Pericei împlinește în acest an 50 de ani de la inaugurare, motiv pentru care, în deschiderea Festivalului Cepei a fost organizată o întâlnire între generații. La această întâlnire au participat profesori și foști elevi ai școlii din Pericei, dar și invitați speciali.

Deschiderea Oficială a Festivalului Cepei a avut loc vineri 02.09.2016 după-amiaza în curtea școlii din comună, prilej cu care Boncidai Csaba, edilul comunei Pericei, a felicitat cadrele didactice și “cuplurile de aur”. În debutul ceremoniei, Boncidai Csaba a mulțumit tuturor profesorilor care au predat, numindu-i “bijutieri ai Coroanei”: „mulțumim bijutierilor coroanei, cei care ne-au învățat, ne-au format, pentru tot efortul și munca depusă.” Discursul primarului a fost urmat de cuvântarea Directorului Școlii din Pericei, Filip Gyongi Ana. În continuare, Kovacs Irina, inspector  școlar adjunct al ISJ Sălaj a declarat că “Școala Gimnazială nr 1 Pericei este o instituție de prestigiu, de care Inspectoratul Școlar este mândru, o școală reprezentativă pentru Sălaj”. Un moment emoționant în cadrul festivității a fost felicitarea celor cinci directori pe care școala i-a avut în decursul timpului, respectiv Ioan Torje, Mihai Păun, Corvin Braica, Augustin Dănilă și Filip Gyongyi Ana pentru activitatea desfășurată. În semn de mulțumire pentru implicarea și contribuția pe care au avut-o în decursul anului elevii de gimnaziu a școlii au organizat un moment artistic deosebit, cu cântece și poezii emoționante în română și în maghiară. Pe urmă, cadrele didactice au primit diplome de merit din partea primăriei comunei Pericei, iar toți cei prezenți au asistat la dezvelirea plăcii memoriale a școlii.

Cuplurile de aur ale comunei au fost premiate în cadrul ceremoniei de deschidere a Festivalului Cepei iar edilul Boncidai Csaba a înmânat câte o diplomă de aur celor cinci cupluri care au aniversat 50 de ani de căsătorie. În încheierea festivității, Ileana DomuțaMastan, cetățean de onoare al comunei Pericei, a pregătit un moment de muzică populară, iar artiști din Ungaria i-au delectat pe cei prezenți cu melodii religioase.

Sâmbătă, în jurul amiezii, Ministrul Agriculturii din România, Achim Irimescu și omologul său din Ungaria, Fazekas Sándor au avut o întâlnire diplomatică de prim rang la sediul Primăriei din comuna Pericei. Cei doi miniștri au discutat despre fortificarea relațiilor de colaborare între România și Ungaria pentru a soluționa problemele cu care se confruntă țara noastră și țările din fostul bloc sovietic în valorificarea produselor agricole.

După întrevederea oficială, cei doi miniștri au participat la o discuție publică pe parcursul căreia au răspuns întrebărilor diferiților fermieri și specialiști în agricultură.

Primul care s-a adresat auditoriului a fost Boncidai Csaba, edilul comunei Pericei, care a urat bun-venit oaspeților și a precizat că viața locuitorilor și economia sunt foarte importante pentru bunăstarea comunei. Mai mult decât atât, primarul a punctat că își dorește “stingerea decalajelor între mediul urban și cel rural”.

Pe urmă a luat cuvântul Fazekas Sándor, Ministrul Agriculturii din Ungaria.  Orientat înspre dezvoltarea colaborării între România și Ungaria, Fazekas Sándor a evidențiat că “Sălajul arată faptul că există un viitor și pentru comunitatea maghiară, fapt ce arată necesitatea căutării unor soluții în agricultură, care să aducă armonie, cooperare și valorificarea produselor locale”. Ilustrând prin exemplele unor comunități din Germania și din Bavaria, care au devenit faimoase prin cultura de castraveți, respectiv prin dovleac, Ministrul Agriculturii din Ungaria a declarat că “ceapa poate fi un brand transilvan, alături de alte produse alimentare care fac parte din cultura unei comunități, iar noi vă oferim ajutorul pentru a valorifica aceste produse”. În același timp, Fazekas Sándor a afirmat că dialogul este singura cale de a găsi soluții la criza cu care se confruntă Politica Agricolă Comună, de a conlucra pentru un trai mai bun al fermierilor.

Continuând cele declarate de omologul său, Achim Irimescu a relatat beneficiile Programului European, realizat în asociere cu Ungaria le-ar aduce fermierilor români, program care constă într-un sprijin financiar de două milioane de Euro. Prin acest program produsele autohtone, precum ceapa de la Pericei, ar putea fi promovate în statele terțe. Achim Irimescu nu a uitat să treacă în revistă problemele cu care se confruntă agricultura de la noi din țară. Astfel, ministrul și-a exprimat regretul cu privire la faptul că fermierii români nu pot beneficia de sprijinul financiar oferit asociațiilor de producători, din cauza faptului că nu există asociații de producători pe teritoriul țării noastre. În plus, volatilitatea prețurilor, crizele grave, precum cea din sectorul de lapte, au fost evidențiate de ministru ca situații dificile cu care se confruntă  producătorii agricoli din țară. Luând în considerare impactul semnificativ al acestor probleme, ministrul a adresat un îndemn autoritățile locale de a căuta în permanență soluții și de a dezvolta relații de cooperare interregionale.

După discursurile oficialităților a venit rândul publicului să adreseze întrebări invitaților. În încheierea acestei dezbateri a avut loc o scurtă conferință de presă cu jurnaliștii prezenți la eveniment.

Comuna Pericei a stabilit un Nou Record Mondial. 1678 persoane au luat cu asalt, sâmbătă, o poieniță din apropierea localității Pericei, în încercarea de a introduce în Cartea Recordurilor un preparat tradițional din zonă – ‘clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată’. Printre participanți numărându-se și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alături de omologul său maghiar, Fazekas Sandor.

Datorită cepei cultivate, faima Periceiului a străbătut Europa și a ajuns și pe continentul american. În trecut, potrivit documentelor existente, ceapa de Pericei era folosită în bucătăria împărătească de la Viena și a ajuns până în Canada. Ceapa este una dintre cele mai importante legume, fiind cunoscută și folosită în bucătăriile din lumea întreagă. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură. În urmă cu 5.000 de ani, ceapa era folosită din plin ca și plantă medicinală. În Egiptul antic era închinată ca ofrandă zeilor. Codul lui Hammurabi (4.000 î.Hr) ne vorbește despre câmpii cultivate cu ceapă. Pentru romanii din antichitate era aliment de bază, soldații din legiunile romane numărându-se printre cei care au răspândit-o în întreaga Europă. Nu lipsea de pe mese nici în Evul Mediu, fiind adeseori folosită ca amuletă împotriva ciumei.

Ceapa din Pericei a intrat în Cartea Recordurilor, pentru prima dată, în 2007 când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii perecinani au împletit o cunună din 45.000 de cepe, cu o lungime de 4.518 metri. Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Statuia a adus un al doilea record mondial în localitate pentru ‘cel mai mare monument dedicat cepei’.

În cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Cepei, ce a avut loc sâmbătă, la Pericei, organizatorii s-au gândit, nici mai mult nici mai puțin, decât să strângă laolaltă cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de ‘clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată’ cu untura slăninii de porc Mangaliță. Astfel, 1678  de oameni au prăjit slănină la același foc, un foc care s-a întins în jurul poienii, cu o lungime de 275 de metri. Cei prezenți au împărtășit amintiri dragi, gândindu-se cu o umbră de melancolie la zilele când își însoțeau părinții,bunicii la muncile agricole, iar în amiaza zilei, frigeau tradiționala slănină, atât de gustoasă în mijlocul naturii.

Nu a fost muncă puțina, s-a apelat la cunoștințe, sponsori, rețele de socializare – că doar e la modă și la tot ceea ce putea ajuta pentru a aduna cât mai mulți oameni, dar și pentru a procura cele necesare: clisa, pâinea și ceapa.  Ajutoarele principale au venit de unde puțini s-ar fi așteptat, respectiv de la niște localnici emigrați în Canada. Oameni de afaceri prosperi peste ocean, aceștia s-au oferit să facă rost de slănina de Mangaliță și chiar de ceva vin de Tokaj, renumit în țara vecină, Ungaria. Fazekas Sandor, ministrul Agriculturii din Ungaria, crede că ceapa este un produs pe care se poate baza o întreagă artă culinară. Oficialul maghiar i-a încurajat pe cei din Pericei să continue cu aceste demersuri, dând exemplul unei provincii din Germania, care trăiește de pe urma castraveților sau a unei localități din Bavaria unde, la loc de cinste, este dovleacul. ‘Oamenii au nevoie de mâncare și, de ce nu, să folosească ceapa de la Pericei și mai sunt și alte valori ascunse ale Sălajului, cum ar fi vinul, fructele din Sălaj. Cu siguranță sunt și alte produse care sunt demne de a fi prezentate și promovate. Guvernul maghiar dorește să susțină aceste demersuri. Sunt convins că aceste produse reprezintă o perspectivă serioasă. Per ansamblu, putem spune că din ceapă se poate crea un brand transilvan. Practic, produsele agroalimentare fac parte din cultura unei națiuni și Sălajul își poate găsi locul prin sârguința și hărnicia oamenilor. Noi vă oferim ajutorul pentru a valorifica aceste aspecte. Pe aceste aspecte se poate clădi și un turism rural’, a subliniat, în cadrul discuțiilor din preambulul încercării de record mondial, Fazekas Sandor.

Eforturile organizatorilor, dar și ale unor parteneri precum Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus nu au fost în zadar, astfel că, sâmbătă, după orele amiezii, poienița pregătită pentru eveniment e plină de lume ‘colorată’, de la copii de câțiva ani, până la persoane în vârstă, fiecare așteptând, cu clisa în vârful unei bote de alun, semnalul pentru începerea petrecerii, în jurul unui careu imens, din lemne pentru foc. Mai puțin familiarizat cu ‘clisa picurată’, ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, s-a declarat încântat să participe la un asemenea eveniment.

‘În comuna Pericei astăzi are loc un eveniment foarte important. Nu întâmplător se află doi miniștri: cel al Agriculturii din Ungaria, Fazekas Sandor și cu mine. Am venit aici unde înțeleg că organizatorii doresc să înregistreze un record în Cartea Recordurilor în ceea ce privește clisa. Înțeleg că este un proces în care clisa se încălzește la foc și se picură pe pâine. Cred că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru a promova atât obiceiurile gastronomice, cât șitradiția din astfel de zone și a încuraja ulterior cetățenii români și din UE pentru a veni în aceste locuri și a vedea că nu sunt doar foarte frumoase, ci și obiceiurile sunt foarte frumoase, iar de calitatea produselor de aici nu mai discutăm pentru că sunt în mod cert de calitate extraordinară’, a declarat acesta.

Norii de fum apăruți după aprinderea focului, nu i-au putut ține deoparte pe cei 1678 de oameni care au fost prezenți la festival. Conștiincioși, cei doi miniștri au picurat clisa peste pâine și ceapă de Pericei, apoi au mușcat cu poftă din preparatul tradițional, expresiile de pe fețele lor fiind elocvente în privința gustului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *