Ceapă de Pericei caramelizată

Ceapă de Pericei caramelizată și cum o folosești în rețete

 


Pentru aceia dintre voi care își doresc să experimenteze cât mai mult în bucătărie, avem o propunere gustoasă: ceapă de Pericei caramelizată. O poți savura pe câteva felii de baghetă, ca aperitiv, o poti pune în supe, pentru un plus de gust, o poți încorpora în sandvișuri și salate sau o poți folosi ca garnitură, alături de o friptură suculentă.

 

Ingrediente
3-4 cepe mari de Pericei, galbene sau roșii. Cele galbene se caramelizează cel mai ușor, iar cele roșii arată foarte bine. Poți alege oricare dintre acestea.

2 linguri de unt sau ulei de măsline extra virgin

2 linguri de vin roșu sau alb, oțet balsamic sau apă, sare, puțin zahăr după gust (opțional)

O tigaie din oțel inoxidabil sau din fontă – acestea sunt perfecte pentru caramelizarea cepei.

 

Taie cepele în jumătate, iar apoi taie-le felii subțiri.
În primul rând, trebuie să te înarmezi cu răbdare. Nu ai cum să forțezi lucrurile, însă așteptarea merită din plin. Pune untul la topit în tigaie, la foc mediu. Adaugă ceapa și amestecă bine astfel încât să o acoperi în unt. Amestecă la fiecare 5-10 minute și ai mare grijă să nu se ardă.

În primele 10 minute, ceapă va deveni transparentă. După 20 de minute, feliile vor începe să se caramelizeze – îți vei da seama și după culoare și după miros. Ajustează flacăra dacă simți că e prea tare. După 40 de minute, ceapa va fi deja aurie, iar după alte 10 minute va fi caramelizată complet. Pe fundul tigăii se va forma un strat de zahăr caramelizat, dar este normal să se întâmple asta, așa că nu te panica.

Când e gata, toarnă putină apă, vin sau oțet balsamic. Adaugă sare dupa gust.

 

POFTĂ BUNĂ !!!!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *