Castrul roman Porolissum

             În anul 106 începe organizarea provinciei Dacia. Strategii militari romani au trasat granița Imperiului Roman pe muntele Meseș pentru a delimita teritoriile provinciei de zona rămasă neocupată unde locuiau dacii liberi. Astfel, pe Măgura Moigradului a fost ridicat castrul roman Porolissum din valuri de pământ de opt kilometri lungime și ziduri de apărare care controlau accesul spre centrul provinciei Dacia.

                                     Scurt istoric si localizare

                  Castrul roman Porolissum este situat în localitatea Moigrad, comuna Mirșid, la 15 kilometri de municipiul Zalău și este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri daco-romane. În anul 124, împăratul roman Hadrian a împărțit provincia Dacia în trei părți, astfel Porolissum devine capitala Daciei Porolissens.

                                De ce să vizitezi Castrul roman Porolissum

Intrarea în sit se face prin poarta Praetoria formată din două turnuri care încadrează porțile, deasupra acestora fiind un zid cu creneluri.

                     Castrul avea formă dreptunghiulară, patru porți de intrare și era străbătut de două drumuri perpendiculare: Via Principalis care unea Porta Principalis Dextra cu Porta Principalis Sinistra, Via Praetoria care pornea de la Porta Preatoria spre clădirea comandamentului și se continua cu Via Decumana până la Porta Decumana. Drumurile erau construite din dale de piatră și aveau rigole pentru scurgerea apei.

                  Clădirea Comandamentului se afla în mijlocul castrului și era o construcție impunătoare care avea și o curte interioară. În partea de nord a castrului exista un turn de formă trapezoidală, Turnul de Colț, construit din piatră și acoperit cu țigle și olane.

                 După Porta Decumana, în exteriorul castrului se afla clădirea Amfiteatrului. Aceasta avea o capacitate de 5500 spectatori și găzduia lupte între gladiatori sau între gladiatori și animale sălbatice.

                  Orașul Porolissum avea o populație de aproximativ 20000 locuitori, iar condițiile de locuit erau similare cu cele de la Roma: drumuri pavate, sistem de canalizare și apă în locuințe, încălzire în pardoseală și ferestre cu geam de sticlă.

                În apropierea castrului s-a dezvoltat o mare regiune cu populație civilă unde aveau loc schimburi comerciale între soldați și populația locală. Dacii și romanii aveau rapoarte foarte apropiate, iar ca dovadă stau inscripțiile oficiale care aveau nume romano-dacice.

                După retragerea oficialilor romani, în anul 271 e.n., dacii au menținut schimburile comerciale cu romanii, Daciaera romanizată, s-a păstrat influența romană în agricultură, construcții, piață și organizare politică.

large_img_2091 porolissum1 porolissum2

sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *