Ceapa de Pericei, emblemă a Sălajului

Home »  Ceapa de Pericei, emblemă a Sălajului

imageResizeCultura legumelor are o lungă tradiție pe meleagurile sălăjene. Periceiul a devenit renumit prin calitatea cepei cultivată aici, dar și pentru hărnicia, dragostea și priceperea localnicilor în domeniul agriculturii. Odată cu aderarea României la UE, agricultura din Pericei a intrat intr-un proces de adaptare la sistemul de producție și de marketing european, păstrându-se, însă, nealterată tradiția de a cultiva ceapa.

Realizarea Monumentului Cepei și această expoziție sunt un omagiu adus legumicultorilor din Pericei și din împrejurimi.

Datorită cepei cultivate, faima Periceiului a străbătut Europa și a ajuns și pe continentul american. Dacă în trecut, potrivit documentelor existente, ceapa de Pericei era folosită în bucătăria împărătească de la Viena și a ajuns până în Canada.

Ceapa este una dintre cele mai importante legume, fiind cunoscută și folosită în bucătăriile din lumea întreagă. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură. În urmă cu 5.000 de ani, ceapa era folosită din plin ca și plantă medicinală. În Egiptul antic era închinată ca ofrandă zeilor. Codul lui Hammurabi (4.000 î.Hr) ne vorbește despre câmpii cultivate cu ceapă. Pentru romanii din antichitate era aliment de bază, soldații din legiunile romane numărându-se printre cei care au răspândit-o în întreaga Europă. Nu lipsea de pe mese nici în Evul Mediu, fiind adeseori folosită ca amuletă împotriva ciumei.

Valoarea nutritivă a cepei este ridicată, ea fiind aproape indispensabilă ca și condiment.

Comments are closed.