Cultivarea cepei

Home »  Cultivarea cepei

“Daca te apropii dinspre Bihor spre valea de sus a Crasnei, trecând de Simleu Silvaniei, parca s-ar schimba aspectul geografic si floral al regiunii. Culturile de cereale si sfecla de zahar sunt ca un mozaic fiind întrerupte de holde exuberante, verzi-albastrii. Aici o holda de ceapa verde-galbui se asterne ca un covor rourat pe pamântul negru-maroniu, acolo floarea umbelifera a cepei rasare din straturile verzi de ardei sau varza”.

Cultivarea cepei pe meleagurile sălăjene se pierde în negura timpurilor.

Inventarul cetății Șimleului din anul 1597 consemnează printre altele și existența a 22 de coroane de usturoi și o baniță de ceapă. Petri Mór, autorul monografiei județului Sălaj, scria despre oamenii din Pericei că transportă ceapa recoltată pe piețe îndepărtate.

În trecut, în piețe, ceapa era adusă împletită în coroane. O coroană avea 15-20 de cepe. În zilele de astăzi, ceapa se împletește pe un rând în loc de 2-3 rânduri așa cum se făcea odinioară. Pentru împletit se folosește rogoz, plantă erbacee adusă din regiunile mlăștinoase ale județului Bihor. Împletitul cepei, la fel ca plantarea ei primăvara, se făcea în clacă.

Ideea ridicării unui monument dedicat cepei îi aparține lui Alexandru Tătar, un fiu al satului, urmaș al unei familii de revoluționari din 1848. „Acest pământ a făcut ca ceapa de Pericei să fie unică. Nicăieri în lume nu este ceapa așa bună la gust, delicată și totodată discretă la miros” – Alexandru Tătar.monumentul_cepei

Mâncată zilnic, ceapa are o putere chiar mai mare decât puterea usturoiului si este un ajutor de nădejde în dietă.

Ceapa este erbacee, perenă, în cultura bienală sau trienală, cu o ridicată valoare terapeutică. Elementele cele mai importante ale cepei sunt: zahărul, vitaminele A, B, C, săruri minerale, sodiu, potasiu, fosfat și nitrați calcaroși, fier, sulf, siliciu, acid fosforic și acid acetic. Gustul iute și mirosul i-l dă un aminoacid cu sulf – Isoallin, care are acțiune bactericidă.

Ceapa este puțin pretențioasă la condițiile de climă, temperatură maximă de încolțire fiind de 3-4 grade C, temperatura optimă în jur de 18-20 grade C. În schimb, ceapa are pretenții ridicate în privința apei și a luminii, având nevoie de 14-16 ore de lumină pe zi. Cultura cepei solicită soluri cu textură nisipos – lutoasă, de o fertilitate mijlocie și o reacție ușor acidă, pâna la neutră cu un pH 6,5-8.

Comments are closed.