Remedii cu ceapă

Home »  Remedii cu ceapă

Ceapa ( Allium cepa )

Ceapa este originară din Asia, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultură,  cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă.
În Egiptul antic ceapa era oferită zeilor ca ofrandă, sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai. În acest fel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele.
La romani ceapa constituia un element important din alimentația de bază. În Evul mediu ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca amulet contra pestei.

Compoziția chimică

Conține vitaminele: C, B1, B2, B6, E, PP, sulf, siliciu, iod, fosfor, calciu, caliu, fier, natriu, carotin, acid folic. Fitohormoni: auxine, giberline.
Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructozil-transferaze.
Uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, fermenți,  fitoncide și substanțe afrodisiace.

Denumiri Populare

Cepoi, arpagic, harpagica, ceapa-moldovenească, ceapa-bulgărească, ceapa de apă, ceapa de arpagic, ceapa de gradină, caba, cebula, ceapa-hasma, ceapa-lunguiesă, cepșoara de vară, ceaclama, hagima, hajma, herpejica, hocegi, orceag, parpagica, samulastra, teapa, teapi, tepoi.

Folosire și proprietăți 

Antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv. Împiedecă înmulțirea microbiană, chiar contra stafilococilor, limitează durerea sau chiar o suprimă. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodiziac.

In bucătărie este folosită ca și condiment. În medicină, împreună cu usturoiul, ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine. Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul și mai ales a lipidelor, stimulează sistemul imunitar, ajută la combaterea răcelii.
Aliment apreciat în antichitate pentru virtuțile sale terapeutice (Dioscoride, Pliniu…), tonice și antiinfecțioase, ceapa este un factor de sănătate și de longevitate.
Desi toate fructele si legumele sunt benefice omului, doar unele merită denumirea de „aliment miracol”; ceapa facând parte dintre acestea.
Persoanele cu probleme cardiace cunosc faptul ca ceapa, fluidifică sângele, scade riscul apariției trombozei și a infarctului miocardic. Această proprietate a fost confirmată de cardiologii englezi. În urma acestei descoperiri în laboratoare s-au preparat comprimate pe bază de ceapă, usturoi, arpagic, praz și rozmarin care ajută foarte mult în bolile cardiovasculare, scăderea tensiunii, reducerea grăsimilor din sânge etc. Având un conținut bogat în fructosan ceapa este un diuretic puternic. Ea poate provoca eliminarea a trei litri de urină pe zi, dizolvând și eliminând acidul uric, foarte eficient în calmarea durerilor reumatice și a crizelor de gută.Totuși, pentru a beneficia de efectele cepei, ficatul nu trebuie să fie atins de cancer – de o ciroză avansată. De asemenea, ceapa este contraindicată persoanelor care prezintă ascită. Glucochinina pe care o conține ceapa este răspunzătoare de actiunea sa antidiabetică. Această substanță stimulează pancreasul, obligându-l să-și reia funcția naturală: secreția insulinei.
Ceapa poate acționa și în cazurile de tensiune oculară, colesterol mărit ( având o acțiune hipocolesterolemiantă ), are un efect antiastmatic și antiinflamator ( datorită prezentei tiosulfaților ), ameliorează afecțiunile prostatei ( se curată o ceapă mare, se toacă mărunt și se amestecă într-o supă sau ciorbă care se consumă în fiecare seară ), recomandată în afecțiunile bronho-pulmonare și în rahitism, obezitate ( pentru că are o mare putere diuretică ).
Este un bun antifungic și vermifug, ceapa provocând eliminarea viermilor intestinali (ascarizi, oxiuri). Siliciul pe care îl conține întărește oasele și redă suplețea arterelor, sulful regenerează sistemul nervos, iodul stimulează imunitatea naturală a organismului.Vitamina A reglează glandele endocrine, contribuie la întreținerea pielii și a muschilor, încetinește îmbătrânirea țesuturilor.

Atenție – Precauții și contraindicații la tratamentul cu ceapă

Ceapa se consumă cu prudență de către bolnavii de gastrită, de colită de fermentație și de cei cu colonul iritabil. Există destul de multe persoane care au o intoleranță digestivă mai mică sau mai mare la ceapă. În cazul lor ingerarea cepei poate înhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariția stărilor de greață și a indigestiei puternice.În aceste cazuri doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilitații, organismul obișnuindu-se gradat cu acest remediu. Este indicat ca după administrarea cepei să se consume o portocală acrișoară, și să se mestece după aceea îndelung coaja puternic parfumată a acesteia ( pentru corectarea mirosului respirației ).

Boli ce pot fi prevenite și tratate cu ceapă

Ateroscleroza generală sau cerebrală, congestia cerebrală, varice, insuficiență circulatorie periferică, mai ales venoasă, congestii pelviene sau prostatice, asteniile de diverse naturi, mai ales astenia sexuala la barbați și femei. 

Comments are closed.